Kouluttajan urani

Koulutukset ja luennot ulkomailla

 

 

Vuodesta 1977 opettanut ilmaisua ”kehdosta hautaan” ja hyvin moneen rakoon. Viime vuosina olen kehittänyt luovan muistelutyön tekniikoita vanhustyöhön, sukupolvet ylittävään kulttuurityöhön sekä kulttuuriperintö opetukseen. Taidepainotteisia, luovia tekniikoita olen soveltanut eri alueisiin, kuten työyhteisöjen kehittämiseen, erityisryhmien ohjaamiseen ym.

 

 

KOULUTUKSET SUOMESSA

 

1. Muistelutyön luovat menetelmät

 

Kiinnostus muistelutyön luoviin menetelmiin on vahvassa nousussa. Olen vuosien varrella kehittänyt luovan muistelun tekniikoita ja teoriaa. Näihin voi tutustua uusimassa kirjassani Muistot näkyviksi. Muistelutyön menetelmiä ja merkityksiä, 2009. PS-kustannus (tähän se tilausosoite, jota nyt en löydä, mutta sulla on se). Olen yli kymmenen vuoden ajan kouluttanut lukuisissa ammattikorkeakouluissa, oppilaitoksissa ym. luovan muistelun draamallisia ja visuaalisia tekniikoita ja pitänyt luentoja ympäri Suomea ja Suomen rajojen ulkopuolella. Kohderyhminä on pääasiassa ollut sosiaali- terveys- ja kulttuurialan väki. Mutta joukkoon mahtuu myös omaishoitajat, muistikerhon vetäjät, eri järjestöt ym.

a) Muistorasiakoulutusta

Muistorasia on muistelutyön tuloksena syntynyt konkreettinen rasia, joka kertoo siihen koottujen esineiden, kuvien, dokumenttien, materiaalien ja värien välityksellä henkilön eletystä elämästä. Se on siis eräänlainen visuaalinen elämäntarina. Muistorasian voi tehdä yksin, toisen kanssa tai ryhmässä. Sen voi tehdä tietystä ajanjaksosta kuten esimerkiksi lapsuus, nuoruus, kouluaika tai jostain teemasta esimerkiksi harrastus tai työ. Rasiaa työstäessä voi keskittyä myös joihinkin oman elämän tärkeisiin asioihin, alueisiin tai ihmisiin. Joka tapauksessa jonkinlaista rajausta on tehtävä. Muistorasian tekeminen alkaa elämän vaiheiden kertomisella ja elämänkerran tekemisellä, jonka jälkeen valitaan muistorasian aihe ja tehdään rasia yhdessä alan osaajien kanssa.

Muistorasiakoulutusta Muistorasiakoulutusta

b) Muistojen teatterityöpajat:

Soveltuvat erinomaisesti sosiaali- ja terveys- ja kulttuurialan koulutukseen. (selostus, mitä on muistojen teatteri) Näistä on olemassa hyvät kokemukset. Varsinaisesti muistojen teatteri ohjaajakoulutusta on järjestänyt Suomen Harrastajateatteriliitto ja esim. syksyllä 2008 vastasimme yhdessä näyttelijä Petra Freyn muistojen teatteri osiosta. Muistojen teatteri on kiinnostanut myös ruotsalaisia teatterintekijöitä ja keväällä 2007 Nordiska amatörteaterförbundet järjesti Södertäljeen muistojen teatterikoulutuksen, jossa olin kouluttajana. Myös sinne on perustettu muistojen teatteri, kts. minnenas teater netistä. Perustin Kotkan Muistojen Talon yhteyteen Suomen ensimmäisen Muistojen Teatterin 2005.

Muistojen teatterityöpajat

Muistojen teatteri (Reminiscence Theatre) on uusi teatterilaji, joka poikkeaa perinteisestä teatterista. Muistojen teatteri dokumentoi elettyä elämää teatterin keinoin. Se on osoittautunut vahvaksi muistelutyön ja erityisesti sukupolvet ylittävän kulttuurityön välineenä. Tämä työskentelytapa avaa suoran ja elämyksellisen linkin yksilön kautta kerrottuun lähihistoriaan.

Suomeen Muistojen teatterin Englannista toi senioriteatteria tutkinut Leonie Hohenthal-Antin.Muistojen teatteri perustettiin Muistojen Talolle tammikuussa 2005. Ensimmäinen Muistojen teatterin esitys oli Elämää Kotkassa sodan varjossa, jonka ensi-ilta oli huhtikuussa 2005 Eurooppalaisen muistorasianäyttelyn yhteydessä.

Esitys rakentui seuraavalla tavalla: Muistojen teatterin ohjaaja Leonie Hohenthal-Antin loi viitteellisen käsikirjoituksen ryhmäläisten muistoista, sota-ajan iloista ja suruista. Käsikirjoitus toimi eräänlaisena skenaariona antaen tilaa improvisoinnille ja ennen kaikkea muistoille, joita esitystenkin aikana ilmaantui lisää. Esityksessä näyttelijät eivät menneet ”rooleihin” vaan he esiintyvät itsenään ja muistelevat omia todellisia sota-ajan kokemuksia. Muistojen teatterin tekemisessä on tärkeää pitäytyä liialliselta tekstin dramatisoinnilta, koska se riistää ikäihmiseltä hänen oman tarinansa
 
Elämää Kotkassa sodan varjossa – näytelmä oli ohjelmistossa kaksi vuotta. Sitä esitettiin useassa vanhainkodissa ja palvelutalossa. ”Harvinaista herkkua, kaiken tuon olen kokenut itse”, sanoi kotkalainen miespuolinen vanhainkotiasukas. Näytelmä osallistui syksyllä 2005 Mikkelissä senioriteatteripäiville ja viimeksi se esiintyi Suomen Harrastajateatteriliiton senioriteatteripäivillä keväällä 2007.


c) Työyhteisökoulutusta

Olen hyödyntänyt muistelutyön luovia menetelmiä ja muita taidelähtöisiä tekniikoita menestyksellisesti myös työpaikkakoulutuksissa. Työpajoissa on tutkittu mm. työyhteisön arvorakenteita, näytelty ulos ”pattitilanteita” ja naurettu paljon. Vuonna 2009 olen kouluttanut koko vuoden Pukkilan Taika-hanke pilotti-projektissa kunnan työntekijöitä. (www.taikahanke.fi/toteuttajat/koulutus-+ja+kehittamiskeskus+palmenia/pukkila)

 

d) Erityisryhmät

Olen kokeillut muistelutyön draamallisia tekniikoita mm. neuropsykiatrian valmentajakoulutuksessa. Voit tutustua yhteen työpajaan edellä mainitussa kirjassani.

 

2. Senioriteatterikoulutusta/ draama vanhustyössä

 

Olen siitä lähtien kun käynnistin väitöstyöni senioriteatterista 1997 vetänyt yhden päivän mittaisia työpajoja aiheena draama vanhustyössä eri ammattikorkeakouluissa lähinnä sosionomi opiskelijoille, mutta myös lähihoitaja opiskelijoille eri puolella Suomea. Olen myös käynyt käynnistämässä senioriteatteri hankkeita mm. Lapin ikäihmisten yliopistossa. Vuonna 2005 Suomen Harrastajateatteriliitto järjesti ensimmäisen senioriteatterityöpajan Liedossa, jonka vedin.

Draama vanhustyössä

 

3. Luovuuskoulutusta

 

Ennen kuin ”hurahdin” luovaan muistelutyöhön koulutin työni (esitystaidollisten aineiden opettaja) ohella hyvinkin erilaisia joukkoja maatalousyrittäjistä Teknillisen oppilaitoksen keksijäporukoille luovuutta sekä teoriassa että käytännössä. Käytin mm. paljon harjoitteita, jotka nykyisin kulkevat ”naurujoogan” nimellä. Nämä koulutukset olivat erittäin suosittuja ja ehkä palaan näihin. Kysyntääkin on.
Ennen kuin aloin kantaa huolta ikäihmisten luovuudesta, suuntasin kiinnostukseni lasten luovuuteen. Järjestin paljon mm. lasten perinneleikkikursseja ym. ja nykyisin kuulun MLL:n kylämummi- vaariprojektiin, joten voin hyödyntää aikaisempaa osaamistani.

 

Esimerkkipalautteita koulutuksesta:

 

”Muistelun luovat menetelmät vanhustyössä” 18.10. 2007/ Kajaani

- sisältö mielenkiintoinen, paljon uusia ideoita tuli reppuun.
- mielenkiintoinen ja vastasi toiveita
- erittäin hyvä koulutus. sain paljon ideoita ja hyviä vinkkejä omaan vanhustyöhöni, nyt tiedän miten jatkossa edetä.
- mukava luennoitsija, ei liian tiukka
- mielenkiintoinen, ei nukuttava, innostava esitystapa
- opetustyyli tosi hyvä, luennoitsija tosi mahtava tyyppi
- kouluttaja oli itse innostunut aiheestaan, innostus välittyi myös yleisöön. Tärkeää on olla oma itsensä, spontaanisti ilmeillen, eleillen kertoo asiansa, sydämellään, asian ydin välittyy näin kuulijoihin.
- uskon ja tiedän, että muistelun kautta vanhuus tulee kunniaan. On merkityksellistä löytää keinoja siihen, että ikäihminen tuntee itsensä tärkeäksi ja arvostetuksi. Tämä on juuri yksi todella hyvä juttu, jolla saavutetaan tulosta, mutta tarvitaan vielä lisää luovuutta ja oivaltavuutta.
- lisää uusia koulutuksia vanhustyötä tukemaan ja helpottamaan, uusia ideoita antamaan.

 

Palautekooste 17.10. 2009 (Muistorasiakoulutus/ Omaishoitajat. Turku):

- mukavaa oli
- antoisa päivä
- vinkkejä työhön
- hauska päivä
- hyviä tekniikoita
- hyvä, että tulin mukaan. Oli niin hyvä päivä
- sai uusia muisteluttamismuotoja
- päivä antoi uusia virikkeitä


Koulutukset ja luennonnit Suomen rajojen ulkopuolella:

 

Luennot ulkomailla

 

1. Nordisk seniorteaterträff i Södertälje. 6-9 toukokuuta 1999. Järjestäjinä oli Nordisk amatörteaterförbund ja Södertälje teateramatörer.
Osallistuin "tutkimusryhmäni", senioriteatteri Kutkuuksen kanssa.


2. Senior Citizens`Theatre Festival/Conference april 3.-6. 2003, Herning, Denmark. Luento: "The elderly create theatre"


3. Age Exchange Reminiscence Centre, Lontoo huhtikuu 2005. Making Memories Matter-näyttelyn avajaiset. Luento: Making Theatre from Memories.


4. Stora inspirationsdagen Tukholma 7.2. 2007. Kansainvälinen alzheimerseminaari. Luento: Kreativitet i åldrandet.
Järjestäjänä Silviahemmet (kuulijana mukana kuningatar Silvia)


5. Minnenas teater- en arbetsmetod. 2-dagars kurs med seminarier och praktiska övningar. 12-13. april. 2007. Kursgivare: Leonie Hohenthal-Antin. Järjesti: Amatörteaterns riksförbubd och seniorteaterkommitten.


6. Kultur för livet! Nordisk konferens om kultur, hälsa och livskvalitet 3-5 oktober 2007. Lund, Sverige.
Luento: Kittlande konst.


7. Det är aldrig för sent! Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik vårkonferens 2009. 4.-5. februari Östersund, Sverige.
Luento: "Seniorteater- hälsa, livsglädje, mening och minnen."

 

8. Senior Theatre and the Quality of Life. RTRT-projektin (Muistoista voimaa omaishoitoon) partneritapaaminen/Belfast 3.9. 2010

 

9.The Story of the Memory House. RTRT-projektin partneritapaaminen/ Kotka 19.4. 2011

 

10. The Results of RTRT as far. Partneritapaaminen/ Barcelona 1.12. 2011

 

11. Health Benefits of Reminiscence Theatre. Lontoo 5.5. 2012, The University of Greenwich

 

12. Minnenas teater. Att göra teater ur minnen. 20.-21.9. 2011. Kalix

 

13. Minnenas teater i social- och hälsovård. 25.1. 2012. Södertälje  

 

ylos Alkuun

Leonie Hohenthal-Antin © 2010-2016 | Toteutus: MediaThor